Medeja Lončar: Digitalne tehnologije preduvjet su zelene transformacije prema održivoj budućnosti

Održivo poslovanje sve više zauzima centralnu poziciju u strategijama poduzeća. Velike su tvrtke uvele sveobuhvatne strategije održivosti, kako bi smanjile emisije CO2 u svojim djelatnostima. Vodeća poduzeća ambiciozno teže za realizacijom ciljeva za održivost.

Siemensova anketa „A New Space Race“ pokazuje da 94% vodećih poduzeća do 2030. želi postići CO2 neutralnost. Prema McKinseyu, vrijednost investicija u ESG programe već su 2019. prešle 30 milijardi dolara, što ukazuje na to, da poduzeća prepoznaju rastuću korist takvih investicija.

Poduzeća s jakim inicijativama održivosti generiraju veće prinose za dioničare. Kao rezultat toga, veća održiva ulaganja povezana su s nižim poslovnim rizicima, što znači bolji kreditni rejting i jeftinije financiranje. Na čemu se temelji interes poslovnog i financijskog svijeta za ESG-om? Odgovor je jednostavan: poduzeća, koja svjesno ulažu u zelenu tranziciju, pravovremeno će sklopiti dogovore, kojima će osigurati svoju gospodarsku stabilnost.

Počnimo s nama samima

Digitalne tehnologije temeljni su uvjet za zelenu tranziciju i izgradnju održivih industrija i infrastruktura. One omogućuju efikasnu proizvodnju, smanjenu potrošnju energije i niži ekološki otisak.

Unatoč značajnim ambicijama i investicijama te rastućem potencijalu digitalnih tehnologija za velike sisteme, fokus digitalizacije, kao i dosad, leži prvenstveno na potrošačima i potrošačicama i većinski se ne obazire na industriju i industrijsku infrastrukturu. Kao posljedica toga, neki od izazova našeg doba ostaju neriješeni.

Fokus bi uvijek prvo trebao biti na sebi. Digitalizacija u Siemensu utjecala je na našu transformaciju, s posebnim fokusom na Smart Infrastructures i Digital Industries. Rezultat su visoko digitalizirani interni procesi, koji nam omogućuju postizanje izvanrednih rezultata bez gubitka orijentacije prema kupcima. Siemens je tehnološko poduzeće, koje razvija tehnologiju s namjerom da olakša svakodnevni život milijardama ljudi.  

Prevladati velike izazove inovacijama i suradnjom

Angažiramo se za održiv razvoj te efikasnu borbu i provedbu velikih izazova našeg vremena, kao što su zaštita klime, digitalizacija i pandemija. To se odražava i u strateškom okviru, tzv. DEGREE (Decarbonisation, Equity, Governance, Resource efficiency, Ethics and Employability). Ovaj okvir omogućuje stvaranje bolje budućnosti, u kojoj poštujemo naš planet i njegujemo kulturu povjerenja i rasta. Našim zaposlenicima i klijentima omogućujemo da ostanu snažni, unatoč izazovima u svijetu koji se neprestano mijenja.

Ponosni smo što je Dow Jones Sustainability Indeks 2021 Siemens proglasio vodećim svjetskim poduzećem unutar indeksa za održivo poslovanje. Održivost je gospodarski imperativ i sastavni dio korporativne strategije.

Siemensova tehnologija digitalnu i zelenu tranziciju može podržati na različitim područjima. Tako je primjerice digitalni blizanac važan dio Siemensovog digitalnog portfolija, kako bismo svoje klijente podržali kod poboljšanja održivosti proizvoda, uređaja i procesa. Uz to dolazi umjetna inteligencija, Cloud Computing, inteligentno korištenje podataka i 5G u industriji i kripto tehnologiji. Inovacije i patenti od velike su važnosti i pozicioniraju Siemens u Europi kao jedno od vodećih poduzeća koji je u zadnjoj poslovnoj godini ostvario 25% patenata na području industrije 4.0. Samo kroz inovacije možemo prevladati izazove našeg vremena.

Održivost i zelena tranzicija u kontekstu tih izazova odgovornost su svih zemalja i primjenjivi su unutar brojnih poslovnih područja. U tom smislu, kompanije koje posluju u Hrvatskoj u mogućnosti su dati svoj puni doprinos, u kojem god sektoru radile: od proizvodnje hrane i pića, preko turističkih djelatnosti, do elektromobilnosti i pametnih energetskih sustava. Na mnogo područja već smo napravili iskorake, ali zašto ne učiniti i korak više te tako aktivirati puni potencijal za nova pozicioniranja, daljnji razvoj i – u konačnici – veću konkurentnost naših tvrtki.

Nijedna zemlja ili tvrtka nije u stanju samostalno prevladati ove izazove, stoga je potrebna suradnja svih uključenih aktera zajedno s civilnim stanovništvom.

U središtu tehnologije stoji čovjek

To je točno. Tehnologije su okrenute prema čovjeku, stoga se obrazovanju i doživotnom učenju u ovoj tehnološkoj tranziciji treba dati posebnu pažnju. Samo tako možemo poticati efikasne inovacije, kako bi tehnologija mogla ostvariti svoju pravu svrhu. Kontinuirana edukacija i učenje su među najvažnijim Siemensovim strateškim prioritetima, jer i u budućnosti moramo naučiti biti u skladu s vremenom. Ulažemo mnogo vremena i resursa u naše zaposlenike, što ćemo činiti i ubuduće.

Takav pristup ljudima i pametnija upotreba tehnologije mogu riješiti neke od najvećih izazova našeg planeta. Tehnologija može ostvariti svijet s dostupnim, održivim resursima za sve, s dovoljno hrane za čovječanstvo i s dostupnim lijekovima za najstrašnije bolesti. A na ljudima, svima nama, jest da odgovorimo na pitanje što je potrebno kako bismo iza sebe ostavili doba nerazboritosti i ušli u doba mudrosti.

Autorica: Medeja Lončar