Kako Nokia omogućuje broadband uz ispunjenje cilja ograničenja 1,5 stupnjeva globalnog zatopljenja

Klimatske promjene najveći su izazov našeg vremena. Potreba da se globalno zatopljenje ograniči na 1,5 Celzijevih stupnjeva u usporedbi s predindustrijskim razinama ponovno je potvrđena nedavnim sastankom COP26, događajem koji je istaknuo koliko je važno da svi odmah djeluju kako bi spriječili ekološku katastrofu.

U Nokiji su postavljeni ambiciozni ciljevi održivosti kako bi smanjili utjecaj na okoliš. Još 2017., kao prvi dobavljač telekomunikacijske opreme koji se pridružio inicijativi Science-Based Targets, SBT, pruža tvrtkama jasno definiran put za poduzimanje mjera o tome koliko i koliko brzo trebaju smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova (GHG). A u rujnu 2019., na klimatskom summitu Ujedinjenih naroda, Nokia se pridružila odabranoj skupini tvrtki u obvezi ponovnog kalibriranja postojećih klimatskih ciljeva u skladu sa scenarijem od 1,5°C.

Mnogo se ulaže u inovacije kako bi smanjili potrošnju energije i olakšali mrežnim operatorima prelazak na učinkovitije tehnologije i radne prakse. Kritična rješenja drže ljude povezanima i omogućuju održive industrije. Kao dio doprinosa zaustavljanju klimatskih promjena, ispunjenje je obveza ponovnog kalibriranja  spomenutih SBT ciljeva s ciljem smanjenja emisije za 50 posto između 2019. i 2030. godine. Postizanje tog cilja zahtijeva poboljšanja učinkovitosti u potrošnji energije mreže, kontinuirano traženje više podatkovnih bitova po kilovatu energije.

Energetski učinkovitiji čipset je ključan

Godišnje izvještavanje o potrošnji energije proizvoda u skladu je s Kodeksom ponašanja za širokopojasnu komunikacijsku opremu Europske komisije. Tim kodeksom se utvrđuje (maksimalna) potrošnja električne energije za nepokretnu širokopojasnu opremu koja se prodaje u Europskoj uniji i koju proizvode ili nabavljaju davatelji usluga, mrežni operatori, proizvođači opreme i komponenti. Energetski učinkovitiji čipset je ključan.

Zahvaljujući korištenju “in-house” razvijenog Quillion čipseta, danas Nokia može postići ambiciozne ciljeve Kodeksa ponašanja za 2023. godinu. To omogućuje izradu linijskih kartica za širokopojasnu vezu optičkim vlaknima i bakrom s većom gustoćom „portova“ i većom propusnošću po vatu. Zauzvrat, to dovodi do manjih komunikacijskih čvorova, koji zauzimaju i manje prostora. Također i integracijom značajki za uštedu energije kao što je isključivanje nekorištenih optičkih modula (što je bolje od isključivanja lasera po portu pri čemu je ušteda do 1,5 W za GPON) i poboljšanjem inteligentnih algoritama za kontroliranje brzine vrtnje ventilatora u cilju postizanja smanjenja potrošnje energije i hlađenja kada nisu potrebni. To može donijeti uštedu energije veću od 50 posto u širokopojasnoj mreži i pomaže operaterima da ispune svoje ciljeve emisije. Što također znači da zahvaljujući toj energetskoj učinkovitosti očekujemo da će se komponenta širokopojasne mreže u okviru SBT-a (Science Based Targets) moći doseći i prije 2030. Štoviše, neke procjene čak sugeriraju da bi ugljični otisak Nokijinih širokopojasnih pristupnih mreža mogao doseći smanjenje od 50% već 2025.

Dodajte tome prijelaz tradicionalnih tehnologija temeljenih na bakru na tehnologije optičkih vlakana, vjerojatno će se emisija štetnih tvari smanjivati kako ćemo se bližiti 2030. godini. Cijeli taj prelazak postiže se uz povećanje propusnosti za krajnje korisnike. Naravno, uzevši u obzir da će tehnologije XGS-PON i 25G PON postupno nadići GPON kako bi se osigurale gigabitne usluge.

Taj trend je važan jer pokazuje da eksplozija potražnje za podacima ne mora nužno dovesti do velikog povećanja emisija stakleničkih plinova.

Optička vlakna su ključni alat za ublažavanje rastuće potrošnje energije u usporedbi s uobičajenim scenarijem korištenja bakra te s rastućom upotrebom i povećanjem prodora širokopojasnog pristupa. Skalabilnost i veći kapacitet čine potpuno optičke mreže energetski najučinkovitijim rješenjem.

Ove inovacije, uz program Design for Environment, načela kružnog gospodarstva i predanost premošćivanju digitalnog jaza, spajaju se u Nokijinoj Broadband Zero ambiciji. Naša inovativnost usmjerena je u cilju postizanja društveno-ekonomskih prednosti brzog širokopojasnog pristupa uz zero gubitke/otpad.

Autor: Nokia